Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatı, onun kişiliğini şekillendiren ve düşünce yapısını etkileyen önemli bir süreçti. Hitabet ve edebiyat sevgisi kazanmasında büyük rol oynayan Ömer Naci ve cumhuriyetin ilanında yanında yer alacak olan Ali Fethi Okyar ile okul sıralarında tanışmıştı.
Atatürk’ün eğitim hayatının kronolojisi genel hatları ile şöyle:
- Mahalle mektebi
- Şemsi Efendi Okulu
- Selanik Mülkiye Rüştiyesi
- Selanik Askeri Rüştiyesi
- Manastır Askeri İdadisi
- Harp Okulu
- Harp Akademisi
Atatürk’ün eğitim hayatı, annesi Zübeyde Hanım’ın isteği doğrultusunda Selanik’te bulunan mahalle mektebinde başlamıştı. Bir süre sonra ise geleneksel eğitim yapan bu okuldan ayrılarak Şemsi Efendi Okulu‘na geçti. Bu kararın alınmasında babası Ali Rıza Efendi’nin önemli bir etkisi olmuştu. Burada öğrenimini sürdürdüğü sırada babasını kaybetti. Bu sebeple eğitimini kısa bir süre aksatmıştı.
Şemsi Efendi Okulu’nun ardından Selanik Mülkiye Rüştiyesi‘ne girdi. Kaymak Hafız adlı öğretmeninin kendisini haksız yere sopa ile dövmesi üzerine okulu bıraktı ve Selanik Askeri Rüştiyesi‘ne kaydoldu. Atatürk, o günleri şöyle anlatmıştı: “Bir gün sınıfımızda ders verirken başka bir çocukla kavga ettim. Çok gürültü oldu. Öğretmen beni yakaladı. Çok dövdü. Bütün bedenim kan içinde kaldı. Büyükannem zaten okulda okumama karşıydı, hemen okuldan çıkardı.”
Ona “Kemal” ismini Selanik Askeri Rüştiyesi’ndeki öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi vermişti. Zekası ve yeteneği ile öğretmenlerini etkilemişti. Bu okuldan mezun olduktan sonra 1896 yılında Manastır Askeri İdasi‘nde eğitimini sürdürdü. Ömer Naci ve Ali Fethi Okyar ile bu okulda tanıştı.
Atatürk’ün eğitim hayatı, Manastır Askeri İdadisi’nin ardından İstanbul’da Harp Okulu‘nda devam etti. 1899 yılında girdiği bu okuldan 1902 yılında Teğmen rütbesi ile mezun oldu. Aynı yıl Harp Akademisi‘nde eğitimini sürdürdü. 1905 yılında Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile bu okuldan mezun oldu.
İlk yorum yapan siz olun