İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halil İnalcık kimdir? Kısaca hayatı ve kitapları

Tarihçilerin Kutbu” olarak anılan Halil İnalcık, Türkiye’nin önde gelen tarihçilerinden biridir. Eserleri çok sayıda yabancı dile çevrilmiş ve üniversitelerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Halil İnalcık kimdir? İşte Halil İnalcık’ın kısaca hayatı ve kitapları.

Halil İnalcık kimdir?

Prof. Dr. Halil İnalcık, 7 Eylül 1916 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini açtı. Kırım göçmeni bir aileye mensup olan İnalcık, eğitim hayatına Numune-i İrfan Mektebi’nde başladı. Daha sonra sırasıyla Ankara Gazi Mektebi, Sivas Muallim Mektebi ve Necati Bey Muallim Mektebi’nde eğitim gördü.

Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde tamamladı. 1940 yılında mezun olduktan sonra fakültede asistan olarak görev yapmaya başladı. 1942 yılında “Tanzimat ve Bulgar Meselesi” adlı tezi ile doktorasını tamamladı. 1943 yılında ise “Viyana’dan Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” adlı tezi ile doçent oldu.

1949 yılında İngiltere’ye giderek Osmanlı tarihine ilişkin kaynak taraması yaptı. Yaklaşık iki yıl İngiltere’de çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü. 1952 yılında “Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği” adlı tezi ile profesör unvanını aldı.

1947 yılında Türk Tarih Kurumu (TTK) üyeliğine seçilen İnalcık, dünyanın önde gelen üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi. 1972 yılında Ankara Üniversitesi‘nden emekli olduktan sonra Chicago Üniversitesi‘nde çalışmaya başladı. Üniversitede Osmanlı Tarihi Kürsüsü‘nü kurdu. Buradan da emekli olduktan sonra Türkiye’ye döndü. Bilkent Üniversitesi‘nde Tarih bölümünün kuruluşunda yer aldı.

Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Halil İnalcık’ın bazı kitapları

İmparatorluktan Cumhuriyete

Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adalet

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ

Atatürk ve Demokratik Türkiye

Devlet-i Aliyye

Kuruluş – Osmanlı Tarihini Yeniden Yazmak

Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı

Osmanlı ve Modern Türkiye

Tarihe Düşülen Notlar

Rönesans Avrupası

Osmanlı İmparatorluluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir