İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nurullah Ataç kimdir? Hayatı hakkında kısaca bilgi

Deneme türünün önde gelen isimlerinden olan Nurullah Ataç, 21 Ağustos 1898 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini açtı. Eğitim hayatına Mekteb-i Sultani‘de başladı. Kısa bir süre İsviçre’de eğitim gördü. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi‘ne kaydolmuşsa da mezun olamamıştır.

İyi derecede Fransızca bilen Nurullah Ataç, çeşitli okullarda Fransızca öğretmenliği yaptı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığında çevirmen olarak görev yaptı. Bu görevini emekli oluncaya kadar sürdürdü.

Ataç edebiyat dünyasına, “Dergah” adlı dergide yayımlanan şiirleri ve yazıları ile adım attı. Bir süre sonra şiiri bırakarak deneme ve eleştiri türüne ağırlık verdi. Türk edebiyatında deneme türünün öncü isimlerinden biri oldu. Yazıları “Son Havadis”, “Posta”, “Milliyet”, “Hakimiyet-i Milliye”, “Ulus” gazeteleri ile “Varlık”, “Ülkü”, “Türk Dili” ve “Yedigün” dergilerinde yayımlandı.

1952 yılında Türk Dil Kurumu‘nda (TDK) yönetim kurulu üyeliğine seçilen Ataç, kısa bir süre sonra da yayın kolu başkanlığı görevine atandı. Nurullah Ataç, 17 Mayıs 1957 günü hayata gözlerini yumdu.

Nurullah Ataç’ın eserleri

Günlerin Getirdiği

Karalama Defteri

Günce

Diyelim

Sevgi Üzerine Sözler

Araken-Diyelim

Söz Arasında

Okuruma Mektuplar

Prospero ile Caliban

Dergilerde

Günce 1-2

Söyleşiler

Nurullah Ataç’ın edebi kişiliği

Kendisini Türkçenin arınmasına adamış olan Ataç, dilde yalınlaşmanın önde gelen savunucularından birisidir. Eserlerinde yabancı kelimeleri kullanmamış ve gösterişten uzak bir anlatımı tercih etmiştir. Yazı dili ile konuşma dilini yakınlaştırmaya çalışan Ataç, yazılarında sıkça devrik cümlelere yer vermiştir.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir