Edip Cansever, 8 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde hayata gözlerini açtı. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Yüksek Ticaret Okulu’na kaydolmuşsa da eğitimini yarıda bırakmıştır.
Şiire olan ilgisi ortaokul yıllarında başladı. Adını ilk kez 1944 yılında “İstanbul” dergisinde yayımlanan şiir ile duyurdu. Bu dönemde kaleme aldığı şiirleri “Kaynak”, “Yücel”, “Fikirler” ve “Edebiyat Dünyası” dergilerinde okuyucu ile buluştu.
Edip Cansever, 1951 yılında arkadaşlarıyla birlikte “Nokta” dergisini çıkardı. Sekiz sayı çıkan bu dergi, genç şair ve yazarlarla tanışmasına vesile olmuştur. 1957 yılında yayımlanan “Yerçekimli Karanfil” adlı eseri ile 1958 Yeditepe Şiir Armağanı’nı kazandı. Kendisine özgü bir şiir evreni kurduğu bu kitabında İkinci Yeni akımının özgün örneklerini vermiştir.
1976 yılında yayımlanan “Ben Ruhi Bey Nasılım” adlı kitabı, Türk Dil Kurumu (TDK) Ödülü’ne layık görüldü. Bir röportajında en çok beğendiği şairlerin Cemal Süreya, Ahmet Muhip Dıranas, Turgut Uyar ve Behçet Necatigil olduğunu söylemiştir.
Edip Cansever, 28 Mayıs 1986 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Edip Cansever’in edebi kişiliği
Ünlü şair, şiirlerinde kapalı ve anlaşılması güç bir dil kullanmıştır. Ayrıca, şiirlerinde zaman zaman düzyazı örneklerine de yer vermiştir.
Edip Cansever’in eserleri
Düzyazıları
- Gül Dönüyor Avucumda
Şiirleri
- Dirlik Düzenlik
- İkindi Üstü
- Yerçekimli Karanfil
- Umutsuzlar Parkı
- Petrol
- Nerde Antigone
- Tragedyalar
- Çağrılmayan Yakup
- Kirli Ağustos
- Sonrası Kalır 1-2
- Oteller Kenti
- İlkyaz Şikayetçileri
- Bezik Oynayan Kadınlar
- Yeniden
- Şairin Seyir Defteri
- Sevda ile Sevgi
- Ben Ruhi Bey Nasılım
İlk yorum yapan siz olun