İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sened-i İttifak nedir? Maddeleri ve önemi nelerdir? Kısaca

İkinci Mahmut dönemi yeniliklerinden olan Sened-i İttifak nedir? Sened-i İttifak maddeleri nelerdir? Sened-i İttifak’ın önemi nedir? Bu konuda bilinmesi gerekenleri sizler için hazırladık.

Sened-i İttifak nedir?

Sened-i İttifak, 1808 yılında dönemin padişahı İkinci Mahmut ile ayanlar arasında imzalanan bir anlaşmadır. Bu belgenin hazırlanmasında dönemin sadrazamı olan Alemdar Mustafa Paşa‘nın önemli bir rolü olmuştur. Bu belge, bir anayasa olmasa da Osmanlı Devleti’ndeki ilk anayasal belge olarak kabul edilmektedir.

Sened-i İttifak maddeleri

Sened-i İttifak, 7 maddeden oluşmaktadır. Bu maddeleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

1-) Ayanlar devletin emirlerine uyacaklar. Bu madde, ayanların hukuken tanınmasını sağlamıştır.

2-) Sadrazamın kanuna uygun emirlerine uyulacak, uygun olmayanlara da karşı konulacak. Bu maddeyle birlikte sadrazamın keyfi uygulamalarının önüne geçilmek istenmiştir.

3-) Asker toplanmasına ayanlar karşı gelmeyip yardım edecek.

4-) Vergiler, devletin koyduğu kanuna göre toplanacaktır. Bu madde, kanun dışı vergi toplanmasının önüne geçmek için koyulmuştur.

5-) Ayanlar da anlaşmaya uyacak, uymayanlara karşı birlikte hareket edilecek.

6-) Vergide ölçülü ve adaletli olunacak.

7-) Askeri ocaklarda çıkacak isyanlarda ayanlar emir beklemeksizin isyanın bastırılmasına yardımcı olacak.

Sened-i İttifak’ın önemi

Sened-i İttifak, Osmanlı Devleti’ndeki ilk anayasal belge olarak kabul edilmektedir. Osmanlı Devleti’nin Magna Carta’sı olarak nitelendirilmektedir. Bu belge ile birlikte padişahın yetkileri sınırlandırılmış ve padişah ilk defa kendi gücü dışında başka bir gücün varlığını tanımıştır.

Bu anlaşma, Osmanlı Devleti’nin kendine bağlı yerel güçlere söz geçiremeyecek kadar zayıfladığını ortaya çıkarmıştır. Sened-i İttifak’ın hazırlanmasındaki amaç devletin eyaletler üzerindeki etkisini güçlendirmekti. Nitekim, merkezi idarenin güçlenmesinden sonra unutulmuştur.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir