İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlıcılık nedir? Kısaca özeti

Osmanlı Devleti’nin dağılmasını önlemek için birtakım fikir akımları ortaya atılmıştır. Bu fikir akımlarından birisi de Osmanlıcılıktır. Peki, Osmanlıcılık nedir? Osmanlıcılık fikrini savunanlar kimlerdir? Osmanlıcılık ne zaman ve nasıl bitti? İşte Osmanlıcılık hakkında bilmeniz gerekenler…

Osmanlıcılık nedir?

Osmanlıcılık, Tanzimat Dönemi’nde ülkenin birlik ve bütünlüğünü koruyabilmek için ortaya atılmış bir fikir akımıdır. 1789 yılındaki Fransız İhtilali‘nin ardından ortaya çıkan milliyetçilik akımı, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çok sayıda ülkesini etkilemişti. Birçok ırk ve dinden ulusu bünyesinde barındıran Osmanlı Devleti de yaygınlaşan milliyetçilik akımından etkilenmiş, özellikle Balkanlar’da isyanlar çıkmıştı. Ülkenin birlik ve beraberliğini koruyabilmek için bazı Osmanlı aydınları tarafından Osmanlıcılık düşüncesi ileri sürülmüştür.

Osmanlıcılık fikir akımı, din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin herkesin Osmanlı Devleti vatandaşı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Bu doğrultuda herkes eşit hak ve yetkiye sahiptir. Bu fikri savunanlar, Batılı ülkelerin azınlıkları kışkırtmalarına engel olabilmek için meşrutiyetin ilan edilmesini ve parlamentonun açılmasını talep etmişlerdir. Bu şekilde azınlıklar parlamentoda temsil edilecek, sorunlarını burada dile getirebileceklerdi.

1876 yılında İkinci Abdülhamid tarafından Birinci Meşrutiyet ilan edilmiş ve Kanun-i Esasi kabul edilmiştir.

Osmanlıcılık fikrini savunanlar kimlerdir?

Osmanlıcılık fikrini Genç Osmanlılar adı altında örgütlenen Osmanlı aydınları savunmuştur. Bu aydınlar arasında Namık Kemal, Ziya Paşa, Ali Suavi ve İbrahim Şinasi bulunmaktadır.

Azınlıklar arasında milliyetçiliğin yaygınlık kazanması ve isyanların sona ermemesi Osmanlıcılık fikrinin başarısız olmasına neden olmuştur.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir