İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atilla İlhan’ın kısaca hayatı ve eserleri

Atilla İlhan, 15 Haziran 1925 tarihinde İzmir’in Menemen ilçesinde hayata gözlerini açtı. İzmir Atatürk Lisesi’nde eğitim gördüğü sırada kız arkadaşına Nazım Hikmet‘in şiirinin yer aldığı bir mektup yazdığı için okuldan uzaklaştırıldı ve iki ay hapis yattı. Daha sonra Danıştay’ın kararıyla eğitim hakkını geri kazanan İlhan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu.

İlk edebi çalışmaları olan şiirlerini üniversitede eğitim gördüğü sırada yazdı. Adını ilk kez 1948 yılında yayımlanan “Duvar” adlı şiir kitabıyla duyurdu. Gazeteciliğe Gerçek gazetesinde adım attı. Bir dönem Paris’te yaşadı. Burada yaptığı gözlemlerin eserlerine tesiri olmuştu.

Türkiye’ye döndükten sonra Vatan gazetesinde sinema eleştirileri yazdı. Yaklaşık 8 yıl boyunca İzmir’de kalan Atilla İlhan, Demokrat İzmir gazetesinde başyazar ve genel yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 1973 yılında ise Bilgi Yayınevi‘nde çalışmaya başladı. Daha sonraki yıllarda Milliyet, Güneş, Meydan ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Ayrıca, bazı dizi ve filmlerin senaristliğini yaptı.

Ünlü yazar, 10 Ekim 2005 tarihinde geçirdiği kalp krizi neticesinde hayata gözlerini yumdu.

Atilla İlhan’ın eserlerinden bazıları

Şiirleri

Duvar

Sisler Bulvarı

Elde Var Hüzün

Yağmur Kaçağı

Ben Sana Mecburum

Yasak Sevişmek

Bela Çiçeği

Tutuklunun Günlüğü

Böyle Bir Sevmek

Korkunun Krallığı

Ayrılık Sevdaya Dahil

Kimi Sevsem Sensin

Romanları

O Sarışın Kurt

Haco Hanım Vay

Fena Halde Leman

Kurtlar Sofrası

Zenciler Birbirine Benzemez

Sokaktaki Adam

Aynanın İçindekiler Serisi (Bıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allahın Süngüleri: Reis Paşa, Gazi Paşa)

Öyküleri

Yengecin Kıskacı

Gezi

Abbas Yolcu

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir