Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından olan Akşemseddin kimdir? İşte Akşemseddin’in kısaca hayatı ve eserleri.
“Mikrobiyolojinin babası” olarak kabul edilen Akşemseddin, 1390 yılında Şam’da dünyaya geldi. İlk eğitimini babasından aldı. 7 yaşında ailesiyle birlikte o dönem Amasya’ya bağlı olan Kavak köyüne yerleştiler.
7 yaşında hafız olan Akşemseddin, Osmancık Medresesi’nde müderris oldu. Tasavvufa olan ilgisinden dolayı önce İran, Bağdat ve Şam’ı dolaşmış, daha sonra da Anadolu’ya dönerek Hacı Bayram Veli’nin yanına gitmiştir. Hacı Bayram Veli’nin yanında kaldığı süreçte tasavvufun bütün inceliklerini öğrendi. Hacı Bayram Veli’den icazet aldıktan sonra Beypazarı’na gitti. Burada bir süre kaldıktan sonra da Göynük’e gitti.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi için hazırlıklar yaptığını haber alan Akşemseddin, Edirne’ye giderek orduya katıldı. İstanbul kuşatmasının en kritik günlerinde Fatih Sultan Mehmet’e yazdığı mektupla ordunun manevi gücünün artmasına katkı sağladığı belirtilmektedir. Fatih Sultan Mehmet, Akşemseddin için, “O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir” ifadesini kullanmıştır.
İstanbul’un fethinin ardından Ayasofya’da kılınan ilk cuma namazında hutbeyi okudu. 1459 yılında hayatını kaybetti.
Akşemseddin’in eserleri
- Nasihatname-i Akşemseddin
- Risalet-ün Nuriyye
- Def’ü Metain
- Risale-i Zikrullah
- Maddetü’l Hayat
- Risale-i Şerh-i Ahval-i Hacı Bayram-ı Veli
- Def’ü Metain
- Makamat-ı Evliya
- Hall-i Müşkilat
- Kitabu’t-Tıp (Tıp Kitabı)
İlk yorum yapan siz olun