İbrahim Şinasi kimdir? İbrahim Şinasi’nin eserleri nelerdir? Şinasi hangi akımın etkisinde kalmıştır? Şinasi’nin edebi kişiliği nedir? İşte Şinasi’nin kısaca hayatı, edebi kişiliği ve eserleri.
Şinasi kimdir?
Batı etkisindeki Türk edebiyatının öncü yazarlarından olan İbrahim Şinasi, 1826 yılında İstanbul’da hayata gözlerini açtı. Mahalle Mektebi ve Feyziye Okulu’nda eğitim gördü. Genç yaşta iş hayatına atılan Şinasi, maliye alanında eğitim alması için Paris’e gönderildi. Burada Batı edebiyatını yakından tanıma fırsatı buldu.
1854 yılında yurda döndükten sonra Meclis-i Maarif Üyesi oldu. 1862 yılında Agah Efendi ile birlikte “Tercüman-ı Ahval” isimli gazeteyi çıkarmaya başladı. Bu gazete, ilk Türk özel gazetesi olmuştu. 1862 yılında tek başına “Tasvir-i Efkar” isimli gazeteyi çıkarmaya başladı. 1865 yılında gazetenin yönetimini Namık Kemal’e bırakıp Fransa’ya gitti. 1869 yılında İstanbul’a döndü ve kendi matbaasını açtı. Şinasi, 1871 yılında hayata gözlerini yumdu.
Şinasi’nin edebi kişiliği
Şinasi, Batı etkisindeki Türk edebiyatının öncü isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Türk edebiyatında bir çok ilke imza atmıştır. İlk yerli tiyatro eseri, ilk şiir çevirileri, ilk makale ve ilk özel Türk gazetesi ona aittir. Öte yandan ilk defa noktalama işaretlerini kullanan yazar da Şinasi olmuştur.
Şinasi, Divan edebiyatının “parça güzelliği” anlayışına karşı çıkmış ve “bütün güzelliği” görüşünü benimsemiştir. Şiirlerinde kullandığı dil yalın ve akıcıdır. Dili sadeleştirmeyi amaçlamıştır. Eserlerinde halkın anlayacağı bir dil kullanmıştır.
Şinasi’nin eserleri
Şinasi’nin eserleri ve özellikleri şöyle:
- Tercüme-i Manzume
- Şair Evlenmesi (Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk tiyatro eseridir.)
- Müntehabat-ı Eş’ar (Şiir kitabı)
- Müntehabat-ı Tasvir-i Efkar
- Durub-i Emsal-i Osmaniye (Türk atasözlerinin derlendiği bir kitaptır.)
İlk yorum yapan siz olun