Su samuru nedir? Su samuru nerede yaşar? Su samuru nasıl uyur, özellikleri nelerdir? İşte su samurları hakkında bilinmeyenler!
Su samuru nedir?
Hangi hayvanlar akıntıya kapılıp gitmemek için el ele tutuşarak uyurlar?
Bu sorunun yanıtı su samurlarıdır. Uzun ve zarif bir yapıya, yassı kafalı ve yassı kuyruklu bir yapıya sahip olan su samurları, sansargiller familyasından gelme etçil bir memelidirler. 13 farklı su samuru türü vardır.
Su samuru nerede yaşar?
Göllerde, nehir kıyılarında, sazlıklarda, sulama kanallarında veyahut bir deniz kıyısında bulunabilirler. Su kenarlarına çukur kazarak bu çukurlarda yaşamlarını sürdürürler. Yuvaları karada fakat yuvalarının girişi su altındadır. Havalandırma deliği açtıkları yuvalarını kuru yapraklar ve yosunlarla döşerler. Utangaç oldukları için onları gözlemlemek güçtür.
Su samuru özellikleri
Vücut yapıları
5 parmaklı ayakları kısa ve kısmen perdelidir. Uzun bıyıkları, yassı bir kafası, yassı kuyruğu ve küçük kulakları vardır. Gözleri kafalarının üzerinde yer almaktadır. En fazla 40 kiloya kadar çıkabilen ağırlıkları ile uzunlukları 120 cm’yi bulabilmektedir. Kuyrukları ise 30 cm civarındadır.
Kuyrukları ile birlikte toplam uzunlukları 150 cm’yi bulabilir. Kürklerinin renkleri ise siyah, beyaz ve koyu kahverengidir. Ömürleri en fazla 12 yıla kadar çıkabilmektedir.
Beslenme ve avcılık durumu
Etçildirler. Balık, denizkestanesi, fare, istiridye mürekkep balığı, salyangoz, su kuşları ve onların yumurtaları, balık ve kurbağa gibi canlılarla beslenirler. Gece avlanmayı severler. Koku alma, duyma ve görme özellikleri çok geliştiği için avlarını rahatlıkla yakalayabilirler.
Yakaladıkları avları araç kullanarak öldürebilen nadir hayvanlardandır. Şöyle ki; suyun üzerinde bir taşa çıkarak sırt üstü yatar ve avını midesinin üzerine koyup bir taş yardımıyla avının kabuğunu kırabilirler. Bu hayvanları avlamak zordur, avcılar avlamak için özel eğitimli köpeklerden yardım alırlar.
Kürk özellikleri
Tüyleri sıktır ve su geçirmeyen özellikleri ile kürkçülük sektöründe çok kıymetlidir. Bu sebeple nesli tehdit altına girmiş ve kanunlarla koruma altına alınmıştır.
Profesyonel bir yüzücüdürler
Yassı kuyruklarını dümen yaparak kulak ve burun deliklerini kapatıp suda ustalıkla yüzerler. Çok rahatlıkla 30 metre derinliğe dalabilirler. Gözleri kafalarının üstünde olduğu için vücutları suyun altındayken bile görebilirler.
Aile bağları ve annelik
Suda yaşarlar, suda beslenirler, suda uyurlar ve suda yavrularlar. Her yıl 1 defa yavrularlar. Suda sırt üstü yüzerek yavrusunu emzirirler. Bir tehlike anında ise yavrularını yosunların arasına saklarlar. Saklanamadıkları durumlarda karşı tarafın kendisine şefkat duyabilmesini sağlamak için yavrularını gösterirler.
Su samurlarında aile bağları çok gelişmediği için erkek ve dişiler yalnız yaşarlar. Yavruları da 13 ya da 15 ay sonra annelerinden ayrılarak yalnız yaşamaya başlarlar.
İlk yorum yapan siz olun