Baraj nedir? Baraj ne işe yarar? Bu içeriğimizde barajlar hakkında bilmeniz gerekenlere yer verdik.
Baraj nedir?
Baraj, suyun biriktirildiği ve kontrollü bir şekilde akıtıldığı yapay bir gölet yapısıdır. Barajlar, enerji üretimi, tarım sulama, su arzının sağlanması ve sel kontrolü gibi amaçlar için kullanılır.
Barajın bir başka tanımı ise şu şekilde yapılabilir: Arkalarında su tutarak taşkınları önleme, sulama veya hidroelektrik güç sağlama gibi amaçlarla inşa edilen yapılara baraj denilir.
Dünyanın en büyük barajı Çin’in Hubei Eyaletinde bulunan Jinping Barajı‘dır. Türkiye’nin en büyük barajı ise Şanlıurfa ve Adıyaman illeri arasında bulunan Atatürk Barajı‘dır. Öte yandan Türkiye’nin en yüksek barajı Artvin’de bulunan Yusufeli Barajı‘dır. Yusufeli Barajı, aynı zamanda dünyanın en yüksek 5’inci barajı konumunda bulunuyor.
Baraj ne işe yarar?
Barajlar birçok amaç için kullanılabilir. En yaygın kullanımları şunlardır:
Enerji üretimi: Barajlar, hidroelektrik enerji üretimi için kullanılır. Su, barajın yukarısındaki yüksek seviyesinden aşağıya doğru akarken enerji üretir.
Tarım sulama: Barajlar, tarım alanlarını sulamak için su kaynakları oluşturur.
Su arzının sağlanması: Barajlar, su arzının sağlanması için kullanılır.
Sel kontrolü: Barajlar, sel sularının yüksekliğini kontrol etmek için de kullanılır.
Turizm: Barajlar aynı zamanda turistler için popüler bir yer olabilir. Örneğin, ülkemizde Bayburt’ta bulunan ve tarım alanlarını sulamak için inşa edilen Demirözü Barajı, aynı zamanda turizm alanında da hizmet vermektedir. Bunun dışında Artvin’de bulunan Borçka Barajı da turizme kazandırıldı.
Türkiye’de kaç tane baraj var?
Türkiye’de, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 861 adet baraj bulunmaktadır. Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Türkiye’deki bazı barajlar şöyle:
- Atatürk Barajı
- Keban Barajı
- Yusufeli Barajı
- Ermenek Barajı
- Ömerli Barajı
- Ilısu Barajı
- Karakaya Barajı
- Hirfanlı Barajı
- Adnan Menderes Barajı
- Alaca Barajı
İlk yorum yapan siz olun