Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden Cemal Süreya kimdir? Cemal Süreya’nın eserleri nelerdir? İşte Cemal Süreya’nın kısaca hayatı, eserleri ve edebi kişiliği…
Cemal Süreya kimdir?
Cemal Süreya, Türk şiirinin modernist bir hareketi olan İkinci Yeni‘nin önde gelen şairlerinden biridir. Asıl adı Cemalettin Seber olan Süreya, 1931 yılında Erzincan’da hayata gözlerini açtı. Annesini küçük yaşta kaybeden Süreya, Haydarpaşa Lisesi‘ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘ni bitirmiştir. Bir süre maliye müfettişi olarak çalışmış, ancak edebiyata olan tutkusu nedeniyle istifa etmiştir.
Süreya, şiir yazmaya lise yıllarında başladı. İlk şiirleri Yeditepe, Pazar Postası ve Kaynak dergilerinde yayımlandı. Üniversite yıllarında ise İkinci Yeni akımının öncülerinden oldu. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, bir dönem Papirüs isminde bir dergi çıkarmıştır. Ünlü şair, 9 Ocak 1990 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Cemal Süreya’nın edebi kişiliği
Şiirlerinde aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiri, ölüm, tanrı düşüncesi gibi temaları işlemiştir. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Şiir dili sade, yalın ve özgündür.
Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday, İlhan Berk, Turgut Uyar ve Sezai Karakoç gibi şairlerle birlikte yeni bir şiir dilinin oluşmasına katkıda bulundu.
Cemal Süreya’nın eserleri
Cemal Süreya’nın eserleri şöyle:
- Üvercinka (1958): Şairin ilk şiir kitabıdır. Modern şiirin öncülerinden sayılır. Şiirlerinde aşk, ölüm, yalnızlık gibi temalar işlenir.
- Göçebe (1965): Şairin ikinci şiir kitabıdır. Şiirlerinde toplumsal eleştiri ve siyasi tutum daha belirgindir. Dil oyunları ve ironi sıkça kullanılır.
- Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973): Şairin üçüncü şiir kitabıdır. Şiirlerinde erotizm ve cinsellik ön plandadır. Şiir dili daha sade ve yalındır.
- Sevda Sözleri (1984): Şairin dördüncü şiir kitabıdır. Şiirlerinde aşkın farklı yönleri ve duyguları anlatılır. Şiir dili daha lirik ve duygusaldır.
- Uzat Saçlarını Frigya (1987): Şairin beşinci şiir kitabıdır. Şiirlerinde Anadolu kültürü ve tarihi motifleri yer alır. Şiir dili daha epik ve mitolojiktir.
İlk yorum yapan siz olun