Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli matematikçilerden olan Cahit Arf kimdir? Cahit Arf’ın matematiğe katkıları nelerdir? İşte Cahit Arf’ın kısaca hayatı ve matematiğe katkıları…
Cahit Arf kimdir?
Cahit Arf, 1910 yılında Selanik’te hayata gözlerini açtı. Beşinci sınıfta matematikle ilgi duymaya başladı. Yükseköğrenimini Fransa’da Ecole Normale Superieure‘de tamamlamış, doktorasını Almanya’da Göttingen Üniversitesi‘nde yapmıştır.
Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi‘nde profesör ve ordinaryüs profesör olarak çalıştı. Daha sonra ise Robert Koleji’nde ve Kaliforniya Üniversitesi’nde matematik dersleri verdi.1964 yılında TÜBİTAK‘ın ilk bilim kurulu başkanı olmuş ve 1980 yılında emekli olana kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nde görev yapmıştır. Cahit Arf, 26 Aralık 1997 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti.
Cahit Arf’ın matematiğe katkıları
Cahit Arf, cebir ve geometri alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan “Arf Sabiti”, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca hocası Helmut Hasse ile birlikte Hasse-Arf Teoremi‘ni geliştirmiştir.
Arf, bilime olan tutkusu ve başarılarıyla Türkiye’nin gururu olmuştur. 1948 yılında İnönü Ödülü’nü, 1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve ODTÜ’den onur doktorası almıştır. 1990 yılında sayılar teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum onun onuruna düzenlenmiştir. 2009 yılından itibaren de 10 Türk lirası üzerinde portresi yer almaktadır.
Cahit Arf’ın hayatı ve başarıları Türk gençlerine ilham vermeye devam etmektedir.
İlk yorum yapan siz olun