İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oktay Sinanoğlu kimdir? Kısaca hayatı, çalışmaları, eserleri

Oktay Sinanoğlu kimdir? Oktay Sinanoğlu neyi icat etmiştir? Oktay Sinanoğlu’nun çalışmaları nelerdir? Bu yazımızda ünlü bilim insanı Oktay Sinanoğlu’nun hayatına, çalışmalarına ve eserlerine kısaca değindik.

Oktay Sinanoğlu kimdir?

Oktay Sinanoğlu, 25 Şubat 1935’te İtalya’nın Bari şehrinde doğdu. Babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu, Türkiye’nin Bari Başkonsolosu idi. 1939’da İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndü. TED Ankara Koleji‘nden birincilikle mezun olduktan sonra burslu olarak ABD’ye gitti. Kaliforniya Üniversitesi‘nde kimya mühendisliği, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nde yüksek lisans ve Berkeley‘de teorik kimya alanında doktora yaptı. Doktora danışmanı ünlü kimyacı Kenneth Pitzer’dı.

1960’ta Yale Üniversitesi‘nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlayan Oktay Sinanoğlu, 1963’te 28 yaşında profesör oldu. Bu başarısıyla Yale Üniversitesi’nin son 300 yıllık tarihinde profesör unvanını alan üçüncü en genç öğretim üyesi oldu. 1964’te Yale’de teorik kimya bölümünü kurdu ve 37 yıl boyunca bu bölümde çalıştı. Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015’te ABD’nin Florida eyaletinde hayata gözlerini yumdu.

Oktay Sinanoğlu’nun çalışmaları

Atom ve moleküllerin çok-elektronlu teorisi, çözgeniter teorisi, kimyasal tepkime mekanizmaları teorisi, mikrotermodinamik ve değerlik kabuğu etkileşim teorisi gibi önemli kuramlar geliştirdi. Ayrıca laboratuvarda birleştirilen kimyasalların tepkimelerini önceden tahmin edebilen Sinanoğlu indirgemesi adlı devrimsel bir yöntem buldu.

Oktay Sinanoğlu, Yale’deki görevi sırasında Türkiye’ye de katkıda bulundu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde dersler verdi ve danışmanlık yaptı. TÜBİTAK’a ve Japonya Bilim Teşvik Derneği’ne de danışmanlık yaptı. TÜBİTAK Bilim Ödülü, Alexander von Humboldt Bilim Ödülü, Sedat Simavi Ödülü, Bilgi Çağı Ödülü ve Uğur Mumcu Bilim Ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibi oldu. Nobel ödülü için iki kez aday gösterildi.

Oktay Sinanoğlu, Türkçe ile ilgili politik görüşleriyle de tanındı. Türkçenin bilimsel bir dil olduğunu savundu ve Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için çaba gösterdi. Türkçeye giren yabancı kelimelerin yerine Türkçe karşılıklar önerdi ve Türkçenin dünya dillerine örnek olabileceğini söyledi.

Oktay Sinanoğlu’nun kitapları

Oktay Sinanoğlu’nun kitapları şöyle:

  • Hedef Türkiye
  • Türkiye Nereden Nereye?
  • İlerisi İçin
  • Adam
  • Göçmen Hamamı
  • Büyük Uyanış
  • Bye Bye Türkçe
  • Açıklamalı Fizik, Kimya, Matematik Ana Terimleri Sözlüğü

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir