Necip Fazıl Kısakürek, 9 Haziran 1904 tarihinde Maraşlı bir ailenin çocuğu olarak hayata gözlerini açtı. Eğitim hayatına mahalle mektebinde başlayan Kısakürek, daha sonra Amerikan Koleji, Emin Efendi Mahalle Mektebi, Rehber-i İttihat Okulu, İstanbul Büyük Reşit Paşa Numune Mektebi ve bugünkü adı ile Deniz Harp Okulu olan Mekteb-i Fünun-u Bahriye-i Şahane’de eğitim gördü.
Şiire olan ilgisi Deniz Harp Okulu’nda eğitim gördüğü sırada başladı. Öğretmenleri arasında Yahya Kemal Beyatlı ve Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi tanınmış edebiyatçılar da vardı. Bu dönemde “Nihal” adında haftalık bir dergi çıkardı.
1921 yılında İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne girdi. İlk şiirleri, “Yeni Mecmua” dergisinde yayımlandı. 1924 yılında Maarif Vekaleti’nin bursuyla Paris’e gitti ve Sorbonne Üniveritesi Felsefe bölümüne kaydoldu. Bir yıl sonra Türkiye’ye döndü. 1925 yılında “Örümcek Ağı” adlı ilk şiir kitabı yayımlandı.
Necip Fazıl Kısakürek, sırasıyla Felemenk Bahr-i Sefid Bankası, Osmanlı Bankası ve İş Bankası’nda çalıştı. 1934 yılında Abdülhakim Arvasi ile tanışan Kısakürek, derin bir fikri değişim yaşadı. Bir dönem Robert Koleji’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı. Eylül 1943’te “Büyük Doğu” dergisini çıkarmaya başladı. 1949 yılında ise Büyük Doğu Cemiyeti‘ni kurdu.
Necip Fazıl Kısakürek, 25 Mayıs 1983 günü hayata gözlerini yumdu.
Necip Fazıl Kısakürek’in eserlerinden bazıları
Çile
Bir Adam Yaratmak
Örümcek Ağı
Ben ve Ötesi
Tohum
Sabır Taşı
Reis Bey
Son Devrin Din Mazlumları
Canım İstanbul
Çöle İnen Nur
Ulu Hakan İkinci Abdülhamid Han
İlk yorum yapan siz olun